vendredi 16 mars 2012

Το Ημερολογιο του Ευζωνα Χρηστου Δ. Αλεξοπουλου απο τις εκδοσεις Ξυραφι. Επιμελεια, παρουσιαση, σχολια : Σωτηρης Γ. Αλεξοπουλος


Κυκλοφορεί από σήμερα από τις εκδόσεις ΞΥΡΑΦΙ

"Το Ημερολόγιο του Εύζωνα"

15.03.2012
Από τη Φθιωτιδοφωκίδα και την Καβάλα στην Οδησσό και τη Μικρά Ασία μέσα από το Πολεμικό Αρχείο 1919-1921.
Κυκλοφόρησε από σήμερα το μοναδικό βιβλίο με τίτλο «Το Ημερολόγιο του Εύζωνα», από τις εκδόσεις ΞΥΡΑΦΙ. Είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο, από το καθημερινό ημερολόγιο που κρατούσε ο εύζωνας Χρήστος Δ. Αλεξόπουλος, από το Τσερνοβίτι (Παλαιοκερασιά) Φθιώτιδας, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στην Οδησσό και την Μικρά Ασία από το 1919 μέχρι το 1921, βιβλίο που με σεβασμό επιμελήθηκε ο εγγονός του, ο συγγραφέας-ερευνητής Σωτήρης Γ. Αλεξόπουλος. 
Όλα τα πολεμικά γεγονότα, όπως τα είδε ο ίδιος ο Χρ. Αλεξόπουλος, που πολεμούσε με το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων, του Νικόλαου Πλαστήρα. Αναφέρονται πάρα πολλά ονόματα συμπολεμιστών του, από τον τότε νομό Φθιωτιδοφωκίδας.
Μπορείτε να ζητήσετε το βιβλίο, σε οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Λαμίας, της Άμφισσας, της Καβάλας, ή οποιασδήποτε πόλης της χώρας, λέγοντας τον τίτλο και τις εκδόσεις ΞΥΡΑΦΙ. Είναι 270 σελίδες και κοστίζει 15 ευρώ. Μπορείτε να το παραγγείλετε και από τις εκδόσεις ΞΥΡΑΦΙ, απ’ ευθείας, τηλεφωνώντας στο 2510837373 ή στέλνοντας e-mail στο info@xirafi.gr. 
Δείτε το εξώφυλλο του βιβλίου σε μεγάλη ανάλυση εδώ

Το δελτίο τύπου
«Το Ημερολόγιο του Εύζωνα», είναι μια ιστορική επιβεβαίωση των πολεμικών γεγονότων μιας πολύ δύσκολης εποχής που σημάδεψε το μέλλον της χώρας μας (1919 - 1921), μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου του Εύζωνα, Χρήστου Δ. Αλεξόπουλου. Με κομμένη την ανάσα, παρακολουθεί κανείς σε επιβεβαιωμένες ημερομηνίες το αληθινό πρόσωπο του πολέμου, σε κείνες τις δύσκολες αλλά ιστορικές στιγμές, που σημάδεψαν την πορεία της χώρας μας. Είκοσι χιλιάδες Έλληνες στρατιώτες έφυγαν με πλοία από το λιμάνι των Ελευθερών Καβάλας, για να πολεμήσουν τους μπολσεβίκους της Οκτωβριανής επανάστασης, αλλά γρήγορα κατατροπώθηκαν και υποχρεώθηκαν να υποχωρήσουν στην Ρουμανία. 
Από κει, με την καθοδήγηση και την ηγεσία του Νικολάου Πλαστήρα, του «Καραπιπέρ», όπως τον ονόμαζαν οι Τούρκοι, το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων, το «σεϊτάν ασκέρ» (με στρατιώτες κυρίως από την Φθιωτιδοφωκίδα) και τις άλλες δυνάμεις του Ελληνικού στρατού, πήρε μέρος στην Μικρασιατική εκστρατεία και στις επιχειρήσεις προς την Άγκυρα και έφτασε μέχρι το Καλέ Γκρότο, ανατολικά του Σαγγάριου. Με την κατάρρευση του μετώπου, τον Αύγουστο του 1922, υποχωρώντας συντεταγμένα, μάζεψε στρατιώτες από διαλυμένες μονάδες και προστάτευε τον άμαχο μικρασιατικό πληθυσμό, αλλά και τις μονάδες που υποχωρούσαν άτακτα.
Μέρα με τη μέρα, ο εύζωνας Χρήστος Δ. Αλεξόπουλος περιέγραφε στο ημερολόγιό του, με κάθε λεπτομέρεια, όλες τις ταλαιπωρίες, τις πολεμικές επιτυχίες και αποτυχίες, την πείνα, λόγω του ανύπαρκτου ανεφοδιασμού και τις κακουχίες. Συνέπεια αυτών είναι η έντονη καλλιέργεια του ενστίκτου επιβίωσης των στρατιωτών. Στα πλαίσια αυτά επινοήθηκαν διάφορα τεχνάσματα προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι αντίξοες και σκληρές συνθήκες του πολέμου. Στο ημερολόγιο αναφέρονται πράξεις οικονομικής εκμετάλλευσης των στρατιωτών, των κακουχιών και η αγωνιώδης αναζήτηση τροφής, εξαιτίας της αφόρητης πείνας. Ο τίτλος του άλλωστε "Τα βάσανα της Ροσίας" είναι χαρακτηριστικός. Οι στρατιώτες αρκετές φορές εμφανίζονται να αγανακτούν κατά του συνεχιζόμενου πολέμου. Δεν μπορούν όμως να αλλάξουν τη ροή των γεγονότων.

Για συνεντεύξεις του συγγραφέα - επιμελητή στα ΜΜΕ
Σωτήρης Γ. Αλεξόπουλος, τηλ. επικοινωνίας: 6974900700

Για παραγγελίες:
εκδόσεις ΞΥΡΑΦΙ, τηλ. επικοινωνίας: 2510 837373, fax 2510 833024, e-mail:info@xirafi.gr

Aucun commentaire: