samedi 17 janvier 2015

Ο στρατιώτης απ΄τη Θεσσαλονίκη


Τήν πρώτη φορά που άκουσα τό όνομά του βρισκώμαστε στό χώρο εκπαιδεύσεως. ΄Ηταν μετά τήν πρωινή αναφορά, όταν συγκεντρώθηκε όλος ο λόχος στό μεγάλο τόλ καί ο λοχαγός μάς μιλούσε γιά τήν ευχαρίστηση που τού προκάλεσε η συμπεριφορά μας σε σχέση με τίς άδειες. Μάς είχε αφήσει ν΄αποφασίσουμε μόνοι μας πότε θά πάρουμε άδεια καί πράγματι είχαμε καταφέρει να τα βρούμε μεταξύ μας χωρίς καυγάδες. Ο λοχαγός έλεγε πως είμαστε πολύ καλή σειρά καί να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε αυτό το όνομα γιατί παίζει σημαντικό ρόλο. 
Ασφαλώς, κατέληξε, είμαστε η καλύτερη σειρά που έχει εκπαιδεύσει μέχρι τώρα καί αυτό θα πεί πειθαρχημένο στρατιωτικό τμήμα με ένα σώμα καί μία ψυχή.
΄Υστερα άλλαξε θέμα, μίλησε γιά το αντικείμενο τής εκπαίδευσης, λόγια που τα έλεγε κάθε μέρα. ΄Επρεπε φεύγοντας όλοι από το ΚΕΒΟΠ, (Κέντρο Εκπαιδεύσεως Βαρέων Όπλων Πεζικού), γιά τις μονάδες μας, να έχουμε πάρει δίπλωμα αντιαρματιστή.
Τότε ήρθε ένας στρατιώτης, σειρά μας, απ΄αυτούς που λουφάριζαν στά γραφεία. Κρατούσε στά χέρια του ένα χαρτί από τηλέτυπο. Είπε στό λοχαγό ότι ήρθε σήμα στή στρατολογία, δύο στρατιώτες ν΄αλλάξουν ειδικότητα, ν΄αρχίσουν να εκπαιδεύονται στή διμοιρία των τηλεκατευθυνομένων. Διάβασε τα ονόματα. ΄Ηταν το δικό του καί το δικό μου.
Μόλις άκουσα τ΄ονομά μου ταράχτηκα καί μούδιασα ολόκληρος. Δέν ήθελα ν΄ακολουθήσω αυτή τήν ειδικότητα, είχα ακούσει τούς παλιούς στρατιώτες να λένε πως γιά να πάρεις μετάθεση χρειαζόταν χοντρό μέσον, διαφορετικά θα υπηρετούσες όλη σου τη θητεία στά σύνορα καί με χαρά είχα αποφύγει τήν επιλογή, πρίν από λίγες μέρες, όταν μάς είχαν συγκεντρώσει γιά να διαλέξουν άτομα που θα τούς έδιναν αυτή τήν ειδικότητα.
Τόν συνάδελφο που έπαιρνε καθυστερημένα τήν ίδια ειδικότητα δέν τόν είχα δεί μέχρι τότε καί δέν ήξερα ποιός ήταν. Στό μεταξύ οι άλλοι στρατιώτες άρχισαν να ψυθιρίζουν : «Καί γαμώ τα γλειψίματα, χοντρό μέσον, τσάτσοι, λούφα καί παραλαγή...»
Αυτά τα σχόλια πολύ με στενοχωρούσαν, μάταια προσπαθούσα να εξηγήσω στούς κολλητούς μου πως δέν είχα μέσον, όλοι με κοίταγαν με δυσπιστία.
Η μόνη ελπίδα ήταν η στάση τού λοχαγού, απάντησε με δυσφορία στόν στρατιώτη τής στρατολογίας. Είπε πως η εκπαίδευση κόντευε να τελειώσει καί πώς θα μάθουν τώρα αυτοί χωρίς να κάνουν πρακτική εξάσκηση;
Ο γραφέας δέν έλεγε τίποτα, κρατούσε το σήμα κόντρα στά μάτια τού λοχαγού. Ο λοχαγός έβαλε τέρμα στή συζήτηση λέγοντας με δυσαρέσκια : «Καλά θα τούς αλλάξουμε.»
Στή συνέχεια της ημέρας ήμουν συνέχεια αφηρημένος, δεν έβρισκα τίποτα το θετικό γιά να κάνω αισιόδοξες σκέψεις.
Το απόγευμα ήμουν υπηρεσία, θαλαμοφύλακας, δεν είχα έξοδο. Μετά το βραδυνό φαγητό με πλησίασε ένας στρατιώτης με μέτριο ύψος, αδύνατος καί λίγο καμπούρης. Με χαμηλή και φοβισμένη φωνή είπε :  «Πότε λές να μάς πούν να κατεβούμε κάτω στήν άλλη διμοιρία;» 
Δήλωσε πως σε καμμιά περίπτωση δέν ήθελε ν΄αλλάξει ειδικότητα, δέν είχε μέσον, φοβόταν τη δύσκολη εκπαίδευση. Οι παλιοί στρατιώτες, γιά να κάνουν πλάκα, έλεγαν πως επρόκειτο να μάς στείλουν στίς ειδικές δυνάμεις καταδρομών καί μετά στούς αλεξιπτωτιστές.
Προσπάθησα να τόν ησυχάσω, τού είπα πως θα είμαστε μαζί μέχρι το τέλος τής εκπαιδεύσεως.
Από εκείνο το βράδυ γίναμε κολλητοί.
Την επομένη δεν μας είπαν τίποτα, εξακολουθούσαμε να μένουμε στην ίδια διμοιρία. Πέρασαν δύο βδομάδες. Ελπίζαμε πως δεν επρόκειτο να μας αλλάξουν, αφού ο λοχαγός δεν ήθελε, ίσως το ίδιο κα το τάγμα, αλλά ένα πρωί, αμέσως μετά την αναφορά, ο λοχαγός μας είπε : 
«Από σήμερα πρέπει να εκπαιδεύεστε στη διμοιρία των τηλεκατευθυνομένων.» 
Κάλεσε τόν υπεύθυνο ανθυπολοχαγό, του υπέδειξε σε ποιά σημεία έπρεπε να προσέξει περισσότερο.
Ο ανθυπολοχαγός ήταν έφεδρος, μέτραγε μέρες ν΄απολυθεί, ανέθεσε σε έναν στρατιώτη, σειρά μας, να μάς μάθει τα όπλα. Ο στρατιώτης μάς έλεγε κυρίως τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τα αριθμητικά δεδομένα, ένα σωρό ηλεκτρονικές ορολογίες, τίς διάβαζε από ένα μπλόκ σημειώσεων. Ο σχετικός κανονισμός απουσίαζε κι έτσι δέν μάθαμε τίποτα γιά τη χρήση τών όπλων στή μάχη.
Ο φίλος μου ανησυχούσε, δέν μπορούσε να αφομοιώσει με τόσον γρήγορο ρυθμό τον όγκο τών γνώσεων και ήδη πλησίαζε η μέρα που θα πηγαίναμε για εκπαίδευση στό λόχο υποψηφίων βαθμοφόρων στο ίδιο στρατόπεδο.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας του οικοδόμος, η μάνα του οικιακά. Είχε μιά αδερφή δυό χρόνια μικρότερη. Στο σπίτι κουμάντο έκανε η μητέρα, τι θα φορέσουν τα παιδιά, τι θα φάνε, πότε θα παίξουν, πως θα διαβάσουν.  Στο Δημοτικό και στο Λύκειο ήταν καλός μαθητής, δεν έπαιζε πολύ, δεν έκανε εύκολα φίλους, με τα κορίτσια δεν τα πήγαινε καλά και ήταν κλεισμένος στον εαυτό του.
Στις εισαγωγικές για το πανεπιστήμιο απέτυχε τρεις φορές. 
΄Αρχισε τότε η γκρίνια της μάνας του : «Είσαι άχρηστος καί τι θα κάνεις τώρα; Πώς θα ζήσεις;»
΄Ενα μικρό διάστημα πήγε με τόν πατέρα του στις οικοδομές. ΄Ηταν άμαθος από χειρωνακτικές εργασίες, δεν τα ΄βγαλε πέρα, εγκατέλειψε από τίς πρώτες μέρες.
Η αδερφή του πήγαινε σε εκδρομές, γλεντούσε σε κέντρα και σε ντισκοτέκ, ήταν ανοιχτός χαρακτήρας και τόν χλεύαζε για τήν εσωστρέφειά του.
Μετά παρουσιάστηκε στο στρατό. ΄Αλλο περιβάλλον, άλλες συνθήκες ζωής, άλλες υποχρεώσεις.
Τους δυό πρώτους μήνες ήταν κοντά στο σπίτι του. ΄Υστερα τόν έστειλαν στήν Αθήνα για εκπαίδευση στα βαρέα όπλα.
Στις εξόδους γύριζε στους μεγάλους δρόμους και στις πλατείες. Αν τύχαινε να συμπέσει η εξοδός του με γνωστούς δεν έκαναν παρέα γιατί οι άλλοι είχαν συγγενείς, γκόμενες, έπαιρναν διανυκτερεύσεις. ΄Εμενε μόνος του στά πάρκα ή στους κινηματογράφους που έπαιζαν τσόντα.
Στις ανησυχίες του προστέθηκε το άγχος για το λόχο υποψηφίων βαθμοφόρων όπου επρόκειτο να μετακομίσουμε σε λίγες μέρες.
Οι εκπαιδευτές του ΛΥΒ, (Λόχος Υποψηφίων Βαθμοφόρων), μας φοβέριζαν πως μόλις πάμε σε αυτούς θα μας ρέψουν στο καψόνι γιατί έχουμε ξεψαρώσει πολύ, ιδίως εμείς απο το λόχο των  Α/Τ. (Αντιαρματικών)

Μιά μέρα πρίν μετακομίσουμε ήμουν σκοπός σε υπερυψωμένη σκοπιά στήν αυλή του λόχου υποψηφίων. 
Πρώτοι μετακόμισαν οι πολυβολητές. ΄Εβλεπα τα καψονόμουτρα ν΄αλλαλάζουν από χαρά βλέποντας τους νέους να έρχονται με τα πράγματα στην πλάτη. Πρώτα τους έβαλαν ν΄ αποθέσουν σε σειρές κι αμέσως άρχισαν τις μεταβολές, το ένα-δύο-κάτω, τα κουνελάκια, το οκλαδόν.
«Αναφέρσου ρε κωλόψαρο και μην το παίζεις τρελίτσα, αυτά που ξέρατε ξεχάστε τα. ΄Ενα-δύο-τρία-νεκρόν : Εί-μασ-τε σκλη-ροί καί πει-θαρ-χι-κοί γιατί θα γί-νου-με έ-φεδ-ροι υπα-ξιω-μα-τι-κοί. ΚΕΒΟΠ-ΚΕΒΟΠ, υπαξιωματικοί.» 
Καί συνέχεια σημειωτόν, επιτόπου, ασταμάτητα.
΄Οταν τελείωσε η ώρα τής σκοπιάς μου δεν ήρθε κανένας για την αλλαγή. Μετά από μένα ήταν ο φίλος μου. ΄Ηταν πάντοτε συνεπής στις αλλαγές. Ειδοποίησα να τον βρούν. Η ώρα πέρναγε και δεν φαινόταν πουθενά. Χτύπησα το δικό του νούμερο και όταν πήγα στο λόχο, τον αναζήτησα στους θαλάμους, στο ΚΨΜ, (Κέντρο Ψυχαγωγίας Μονάδος), στα εστιατόρια, αλλά δεν τον βρήκα.
Οι συνάδελφοι μου είπαν πως τον είδαν το πρωί όταν του έλεγε ο επιλοχίας να βγεί στήν αναφορά του λόχου να αναφέρει πως καθόταν αδικαιολόγητα μέσα στό θάλαμο.
΄Υστερα δεν τον είδε κανείς και κανείς δεν ήξερε που βρισκόταν γιατί ούτε στήν αναφορά παρουσιάστηκε, ούτε στις αγγαρείες ήταν παρών, ούτε στο μεσημεριανό φαγητό και στην επιθεώρηση φρουράς βγήκε άλφα-άλφα. (αδικαιολογήτως απών).
Τα πραγματά του ήταν όλα στο θάλαμο και η στολή εξόδου. ΄Ετσι εγκατέλειψαν ορισμένοι τη γνώμη πως την κοπάνησε γιατί με τις φόρμες ασκήσεων ήταν δύσκολο να κυκλοφορεί στην πόλη, πολιτικά ρούχα δεν είχε, δεν τα είχαν επιτρέψει ακόμη στό ΚΕΒΟΠ με το πρόσχημα πως δεν υπήρχαν ιματιοθήκες.
Παρουσιάστηκα στο γραφείο του επιλοχία, δήλωσα τήν ανησυχία μου για την απουσία του κολλητού μου. Μίλησα για την εσωστρέφειά του και την μελαγχολική του διάθεση. Δεν πήραν τα λόγια μου στα σοβαρά.
Την επομένη μετακομίσαμε στο λόχο υποψηφίων. Μας παρέλαβαν νέοι εκπαιδευτές και την πρώτη εβδομάδα μας έρεψαν στο καψόνι, στις ασκήσεις ακριβείας, στη σωματική αγωγή.
Το φαγητό ήταν άθλιο όπως στο λόχο αντιαρματικών, μόνο που εδώ, ως υποψήφιοι, τρώγαμε πλέον σε δίσκους, αφήσαμε τη καραβάνα. Οι δίσκοι όμως ήθελαν πλύσιμο, έτσι διπλασιάστηκε η αγγαρεία. Τα όργανα υπηρεσίας τσιμπούσαν άτομα τήν ώρα που τρώγαμε αμέριμνοι. Γι΄αυτό δέν πήγαινα γιά φαγητό στα εστιατόρια, αμέσως μετά την αναφορά πήγαινα τροχάδην, με τούς κολλητούς μου, στο ΚΨΜ όπου τρώγαμε σάντουϊτς και γλυκά, πίνωντας γάλα ή αναψυκτικά.
Γιά τόν φίλο μου από τη Θεσσαλονίκη έμαθα πως τον είχαν ανακηρύξει λιποτάκτη, ήλπιζα να μάθω σύντομα νέα του.
Μιά νυχτερινή περίπολος από το τάγμα μηχανοδηγήσεως ανέφερε πως είδε τη νύχτα μιά σκιά να ψάχνει στά σκουπίδια πίσω από τα μαγειρεία.
΄Αλλοι στρατιώτες έλεγαν πως είδαν  κάποιον που τού έμοιαζε, με φόρμες αγγαρείας, να τρέχει στίς υπόγειες διαβάσεις στην πλατεία Ομόνοια.
Από τη Στρατονομία ήρθε σήμα πως δεν τον βρήκαν πουθενά, στο σπίτι του δεν πήγε...

΄Οταν ήρθε ο πατέρας του στο στρατόπεδο, ήρθε ο παλιός μας ομαδάρχης, μας πήρε να μας παρουσιάσει στον υποδιοικητή. Καθ΄οδόν μας είπε τι είχε πεί ο ίδιος, να πούμε τα ίδια, να μήν του ρίξει φυλακή, είναι κρίμα τώρα που απολύεται.
Στο γραφείο ήταν ο υποδιοικητής με τούς βοηθούς του κι έναν πολίτη, ήταν ο πατέρας του κολλητού μου.
Ο υποδιοικητής έδωσε εντολή στούς βοηθούς του να φύγουν και ρώτησε εμένα πρώτα να του πω τι ξέρω σχετικά με την περίπτωση.
Αναφέρθηκα κανονικά : «Υποψήφιος υπαξιωματικός, χειριστής τηλεκατευθυνομένων αντιαρματικών βλημάτων, διατάξτε!!!!»
«΄Αστα αυτά τώρα, λέει ο υποδιοικητής, έλα κατ΄ευθείαν στο ψητό, πές μας υπήρχε κάποια γυναίκα στη μέση, σίγουρα ήταν καψούρης ο φίλος σου γι΄αυτό την κοπάνησε;»
Απάντησα πως τόν γνώριζα καλά, είμαι βέβαιος ότι δεν είχε σχέση με γυναίκα, στενοχωριόταν πολύ με την αλλαγή ειδικότητας, δεν μπορούσε να μάθει τον όγκο των γνώσεων που απαιτούσε η εκπαίδευση, ανησυχούσε μήπως τιμωρηθεί, υπέφερε από τα καψόνια, τήν αθλιότητα του φαγητού και την τρομοκρατία του επιλοχία.
Τα ίδια είπαν οι άλλοι στρατιώτες.
Ο πατέρας του είχε το ύφος του ντροπιασμένου γονιού, στριφογύριζε στην καρέκλα με νευρικές κινήσεις.

Τρείς εβδομάδες μετά τήν εξαφάνιση του τον βρήκε τυχαία ένας καταδρομέας που εκπαιδευόταν στα ΤΟΜΠ, (Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού). 
Είκοσι μέρες ήταν κρυμμένος μέσα σε μιά τεχνητή σπηλιά πίσω από το διοικητήριο, χρησίμευε παλιότερα γιά κατοικία ελαφιών. ΄Ηταν σκελετωμένος, αξύριστος, βρώμικος, γεμάτος χώματα. Στά μάτια του έντονο το συναίσθημα του τρόμου. Τον πήγαν αμέσως στο στρατιωτικό νοσοκομείο.
Για μιά βδομάδα ήταν το επίκεντρο των συζητήσεων σε όλους τους λόχους, μετά όλοι τον ξέχασαν.
Η εκπαίδευση στο λόχο υποψηφίων συνεχιζόταν με θεωρητικά μαθήματα το πρωί, με ασκήσεις ακριβείας το μεσημέρι, με καψόνια πριν από το φαγητό και με σωματική αγωγή το απόγευμα.
Σε όλο το στρατόπεδο ακούγονταν οι άγριες φωνές των εκπαιδευτών που έδιναν παραγγέλματα και οι φωνές των οπλιτών που τραγουδούσαν εμβατήρια :

Τι τιμή, τι τιμή,
Για τον πολυβολητή
Να πεθάνει, να πεθάνει 
Με το χέρι στη σκανδάλη.
Πεζικό!

Μαρία, Μαρία τα μπούτια σου.

ΛΥΒ-ΛΥΒ αετοί.

Τίς ημέρες που ακολούθησαν έγιναν δύο αυτολυτικές απόπειρες με βρόγχο στό λόχο τών όλμων καί μία με ασπιρίνες στό τάγμα μηχανοδηγήσεως. Του πρόλαβαν στο πάρα-πέντε.
Μετά από αυτά τα επεισόδια στο συσίτιο μας έβαλαν μπιφτέκια με φρέσκο κιμά, αναψυκτικά, γλυκά και μπύρες. Τα καψόνια σταμάτησαν, οι ασκήσεις ακριβείας ελαττώθηκαν και μειώθηκε η ταλαιπωρία στην επιθεώρηση εξωδούχων.
Οργανώθηκαν εκδηλώσεις για ψυχαγωγία. Η πιο θεαματική ήταν ο αγώνας μπάσκετ μεταξύ του τάγματος βαρέων όπλων και του τάγματος μηχανοδηγήσεως.
Είχα καθήσει στίς τελευταίες κερκίδες του γηπέδου, στο υψηλότερο σημείο. ΄Εβλεπα το πλήθος των στρατιωτών, την εξέδρα των επισήμων, τους αθλητές. Δίπλα ήταν το διοικητήριο και πίσω του το τεχνητό σπήλαιο όπου είχε καταφύγει ο φίλος μου.
Ο αγώνας του μπάσκετ είχε αρχίσει. Οι ιαχές καί τα ποδοβολητά του φαιοπράσινου πλήθους δυνάμωναν συνέχεια : Το τζιπάκι θέλει, λάστιχα πιρέλι. 
Ντάκα-ντούκου, ντάκα-ντούκου, ντάκα-ντούκου.
Την επόμενη εβδομάδα φύγαμε να επανδρώσουμε μονάδες εκστρατείας σε παραμεθόρειες περιοχές. Φίλοι και κολλητοί χωρίσαμε.
Γιά τόν κολλητό μου από τη Θεσσαλονίκη δέν άκουσα από τότε τίποτα καί δέν τόν ξαναείδα ποτέ.

Aucun commentaire: